Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Εικαστικό Μουσείο γλύπτη Νικόλα

Εικαστικό Μουσείο γλύπτη Νικόλα

Εικαστικό Μουσείο γλύπτη Νικόλα

Το Εικαστικό Μουσείο του γλύπτη Νικόλα τοποθετείται στην κεντρική πλατεία του γραφικού χωριού Αγίου Γεωργίου Νηλείας και στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κοινοτικού καταστήματος.

Η ανέγερσή του άρχισε το 1989, η λειτουργία του το 1992, ενώ η επίσημη ίδρυση του μουσείου έγινε το 1996. Ιδρυτής, σχεδιαστής και χρηματοδότης ήταν ο ντόπιος χαράκτης και γλύπτης Νικόλας Παυλόπουλος, ο οποίος επιθυμούσε να αφήσει το δικό του καλλιτεχνικό στίγμα στην περιοχή μέσα από τα έργα του. Τα υλικά που χρησιμοποιούσε περισσότερο ήταν ξύλο και μάρμαρο, ενώ η γλυπτική του είχε ακαδημαϊκό ύφος. Παράλληλα, η δραστηριότητά του ως χαράκτης, αφορά κυρίως την ξυλογραφία και την εικονογράφηση βιβλίων. Αξίζει να αναφερθεί πως πολλά από τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε αρκετά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχουν τιμηθεί με διάφορα βραβεία. Αναφορικά με το μουσείο, πρόκειται για ένα κτήριο πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, το οποίο αρχικά ονομάστηκε «Δημήτριο Οίκημα», προς τιμήν του πατέρα του γλύπτη Δημήτρη, αργότερα όμως μετονομάστηκε σε «Δημοτικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα».

Σε αυτό εκτίθενται όλα τα αντιπροσωπευτικά έργα του καλλιτέχνη όπως για παράδειγμα τα 22 γλυπτά του, τα περισσότερα από τα οποία είναι από χαλκό ή μπρούντζο, ολόσωμα και μεγάλου μεγέθους. Φιλοξενούνται, ακόμη, 13 ξυλογραφίες, 1 χαλκογραφία και 16 μετάλλια. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο ξύλινες προθήκες που περιλαμβάνουν σχέδια, εργαλεία της δουλειάς του, χειρόγραφες επιστολές, μήτρες χαρακτικών και πλήθος προσωπικών αντικειμένων του χαράκτη. Οι επισκέπτες, φυσικά, μπορούν να θαυμάσουν και τον χάλκινο ανδριάντα που δεσπόζει στην αυλή του μουσείου και έχει φιλοτεχνηθεί από τον ίδιο τον Νικόλα για να απεικονίσει και να αποδώσει γλαφυρά τον ίδιο του τον εαυτό. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί στο σημείο αυτό, πως συνήθως κάθε καλοκαίρι το μουσείο οργανώνει πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε συνεργασία και με άλλους φορείς του χωριού, ενώ από το 1996 εκδίδει αδιάλειπτα το περιοδικό «Βίγλα» που διανέμεται δωρεάν σε ανθρώπους και ιδρύματα των γραμμάτων και της τέχνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με