Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Αθανασάκειο Μουσείο

Αθανασάκειο Μουσείο

Αθανασάκειο Μουσείο

Το Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου που βρίσκεται στην οδό Αθανασάκη 1 είναι το κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλίας και ένα από τα παλαιότερα μουσειακά ιδρύματα στην Ελλάδα.

Χτίστηκε το 1909 και οφείλει το όνομά του στον Αλέξιο Αθανασάκη από την Πορταριά Πηλίου, ο οποίος διέθεσε τα χρήματα για την κατασκευή του. Πρόκειται για ένα ευρύχωρο κτήριο νεοκλασικού ρυθμού με κήπο και επτά χώρους έκθεσης, τοποθετημένο στην παραλία του Βόλου, μέσα στο πάρκο του Αναύρου. Η ανασκαφή των γραπτών επιτύμβιων στηλών ελληνιστικών χρόνων από το νεκροταφείο της αρχαίας Δημητριάδας και η ανάγκη για την στέγαση και την επιμέλειά τους στάθηκαν αφορμή για την ίδρυση του μουσείου. Τεράστιος είναι ο πλούτος των αρχαιολογικών ευρημάτων που φιλοξενούνται από διαφορετικές, αλλά εξίσου σημαντικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, ξεκινώντας από τη νεολιθική περίοδο έως και τη Ρωμαϊκή εποχή.

Παράλληλα με τα ποικίλα εκθέματα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ενημερωτικά κείμενα, τα σχέδια και οι φωτογραφίες που βοηθούν τον επισκέπτη να αποκτήσει κατατοπιστικές πληροφορίες για όσα παρατηρεί και να σχηματίσει μια εμπεριστατωμένη άποψη σχετικά με το είδος και τη λειτουργία των αρχαιολογικών ευρημάτων κατά την αρχαιότητα. Οι συλλογές που παρουσιάζονται κατά θεματικές ενότητες, σε συνδυασμό με τον τρόπο έκθεσης των αιθουσών και την συχνή υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που βασίζονται στις αρχές της ενεργητικής μάθησης, δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να έρθει σε μία πιο άμεση επαφή με τα αρχαία. Αξίζει να αναφερθούν φυσικά τα είδη των εκθεμάτων που περιλαμβάνει η κάθε αίθουσα :

ΑΙΘΟΥΣΑ 1: Εκδοτήριο εισιτηρίων με ενημερωτικό υλικό και πωλητέα είδη.

ΑΙΘΟΥΣΑ 2: Ευρήματα από διάφορες θέσεις που ανασκάφηκαν στα πλαίσια μεγάλων δημόσιων έργων που πραγματοποιήθηκαν στο Νομό Μαγνησίας.

ΑΙΘΟΥΣΑ 3: Νεολιθικά ευρήματα της ιδιωτικής συλλογής του Άγγελου Μπάστη που δώρισε στο Μουσείο.

ΑΙΘΟΥΣΑ 4: Ευρήματα ανασκαφών που αφορούν το νεολιθικό πολιτισμό της Θεσσαλίας και περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, κατάλοιπα διατροφής, σπόρους, οστά ζώων, εργαλεία, αγγεία, ειδώλια και κοσμήματα.

ΑΙΘΟΥΣΑ 5: Οι γραπτές επιτύμβιες στήλες Δημητριάδος και ευρήματα από την πόλη.

ΑΙΘΟΥΣΑ 6: Χθόνιες θεότητες, κτερίσματα τάφων και ευρήματα από νεκροταφεία της περιοχής.

ΑΙΘΟΥΣΑ 7: Τάφοι μεταφερμένοι αυτούσιοι στο μουσείο και ταφικά έθιμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με